Sessies, gebruikers en paginaweergaven – Het verschil

Het verschil niet begrijpen van tussen Sessies, Gebruikers, en Pageviews is eigenlijk het meest voorkomende probleem dat we tegenkomen bij het werken met onze klanten.

Wat zijn pageviews (hits)?

Een pageview is een basis interactie met een website. Het is een synoniem voor Hit. Wij gebruiken de term Hit om de grootte van onze traffic pakketten te beschrijven.
Simpel gezegd, wanneer u een website opent, maakt u als gebruiker een Sessie aan en opent u een pagina die een Page View genereert. Als u op een link klikt om naar een andere pagina te navigeren, creëert u een andere paginaweergave. U gebruikt echter nog steeds dezelfde Sessie, en u bent nog steeds dezelfde Gebruiker.
Dat alles betekent dat wanneer een pagina op uw website wordt geopend, een nieuwe gebeurtenis voor een paginaweergave wordt geactiveerd. Dus Page Views tellen is gelijk aan het aantal keren dat de pagina’s op uw website geopend waren, inclusief wanneer u de pagina vernieuwt in uw browser.

 

Wat zijn Sessions?

Wanneer u de browser sluit en na enige tijd weer opent, bent u nog steeds dezelfde gebruiker, maar sommige van uw geschiedenissen zijn verloren gegaan, en u opent een nieuwe Sessie en, natuurlijk, een nieuwe Paginaweergave.
Je kunt meerdere Page Views maken binnen een Sessie, dus het aantal Sessies is altijd kleiner dan het aantal Page Views.
Het woord Sessie is hier een synoniem voor Bezoek, dus het aantal Sessies is eigenlijk het aantal Bezoeken.
In Google Analytics hebt u een metriek die “Pagina’s/Sessie” heet, die het gemiddelde aantal pagina’s toont dat elke Bezoek op uw website opent. Er is geen “beste” Pages/Session-waarde. Elke site heeft zijn eigen waarde, afhankelijk van het type inhoud van de site. Voor blogs kan de waarde vrij laag zijn omdat bezoekers meestal van Google komen om een bepaald artikel te lezen, en voor dienstverlenende websites kan hij vrij hoog zijn omdat gebruikers veel pagina’s interactief bekijken.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Wat zijn gebruikers?

Als u uw website vanaf een andere computer opent, wordt u geteld als een nieuwe gebruiker, dus, met andere woorden, het aantal gebruikers is het aantal verschillende mensen die uw website hebben geopend. Als u uw browser opnieuw opent, bent u dezelfde gebruiker die verschillende Sessies en Paginabezoeken maakt.
Een van de parameters met betrekking tot gebruikers in Google Analytics is “Return Rate”, die laat zien hoe vaak de gebruikers daadwerkelijk terugkeren naar uw website en nieuwe Sessies maken. Bijvoorbeeld, als u een Return Rate van 10% hebt, betekent dit dat 1 van de 10 Sessies werd gemaakt door dezelfde gebruikers die uw website een tijdje eerder bezochten, dus u hebt 90 gebruikers en 100 Sessies.
Het tegenovergestelde van Return Rate is Nieuwe Gebruikers. Dit toont het percentage bezoekers die uw website voor de eerste keer bezoeken. Als u een Return Rate heeft van 10%, dan is de Nieuwe Gebruikers metriek 90%.
Het is vrij duidelijk dat het aantal gebruikers niet groter kan zijn dan het aantal sessies of pageviews

 

Hoe vindt u Sessies, Gebruikers en Paginabezoeken in uw Google Analytics?

De basis verkeersrapporten in uw Google Analytics bevinden zich in de Audience sectie.
U klikt op Doelgroep(1) in het hoofdmenu links, kiest dan de eerste link Overzicht(2), en meestal, standaard, krijgt u een dagelijks Sessierapport voor een paar recente dagen. Nu moeten we het rapport veranderen in Gebruikers of Paginabezoeken. Klik daarvoor op de dropdown(3) in de linkerbovenhoek van de grafiek en kies het type rapport dat u nodig hebt.

Sessies, Gebruikers, en Pageviews