Toxic links – Een uitgebreide SEO gids

Moet u spammy links of Toxic links van lage kwaliteit uitsluiten? Ontdek de antwoorden op veelgestelde vragen over het disavowen van links.
Wat is een Toxic links? Zijn Toxic links hetzelfde als spammy links? Kan te veel van deze pijn van uw site vermogen om te rangschikken?

Als u niet zeker weet of u er baat bij hebt een disavow in te dienen, zou dit artikel uw vragen moeten beantwoorden.

Wat is een Toxic link?

Een “Toxic” link wordt over het algemeen beschouwd als een link die het potentieel heeft om uw website het vermogen om te rangschikken schaden. Echter, niet alle SEO’s zijn op een lijn over hoe te definiëren toxische links en of hun aanwezigheid daadwerkelijk zou kunnen schaden uw vermogen om te rangschikken.

Sommigen zullen zeggen dat elke link die zou worden beschouwd als een onnatuurlijke link volgens Google’s documentatie over link schema’s moeten worden beschouwd als “Toxic ” en kan uw site schaden. Anderen gebruiken de uitdrukking om het type spammy link te beschrijven die Google zegt dat hun algoritmen negeren.

Het is belangrijk op te merken dat Google zelf niet echt een notie heeft van “giftige of Toxic links”.

Waarom gebruiken SEO’s dan de term “giftige links”?

Verschillende bekende SEO tools hebben als doel onnatuurlijke links te vinden en u te helpen deze te verwijderen. Verscheidene van hen maken een lijst van links waarvan zij programmatisch hebben vastgesteld dat ze mogelijk schadelijk zijn in de algoritmen van Google.

Toxic links

Het idee is dat je hun tools kunt gebruiken om deze “Toxic llinks”, die mogelijk schadelijk zijn voor je site, te identificeren en ze vervolgens te verwijderen.

Ik denk dat deze tools proberen alle onnatuurlijke links te vinden die naar uw site wijzen. Maar mijn ervaring is dat de meerderheid van de links die door deze tools worden teruggestuurd, links zijn die ik zou beschouwen als spammy of “cruft”. De meeste van deze links zouden echt genegeerd moeten worden door Google’s algoritmes.

Ik vind dat de echt Toxic l links… degene die het potentieel hebben om je site algoritmisch te schaden (hoewel je het echt moet overdrijven, zoals ik hieronder zal beschrijven), zelden worden geretourneerd door een SEO tool.

Voordat we verder gaan, laten we drie termen definiëren die ik in de rest van dit artikel zal gebruiken:

  • Toxic links: Links waarvan een tool heeft vastgesteld dat ze mogelijk schadelijk zijn voor uw site.
  • Spammy links: Het type link dat niemand eigenlijk doelbewust zou maken om de rankings te verbeteren, maar dat de meeste sites wel krijgen. Voorbeelden zijn links van sites die domein statistieken publiceren, willekeurige vreemde taal wartaal pagina’s, wallpaper image site links, en sites zoals theglobe.net die linken naar bijna elke site op het web. Spammy links kunnen ook bestaan uit onslaughts van lage-kwaliteit links in negatieve SEO aanvallen.
  • Manipulative links: Links die zijn gemaakt met de bedoeling PageRank te manipuleren om de Google rankings te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn betaalde links, links in artikelen voor SEO, en andere regelingen die in de eerste plaats bedoeld zijn om PageRank en dus rankings te verbeteren.

Er kunnen wat kruisbestuivingen zijn tussen deze definities, wat bijdraagt tot de verwarring. Google noemde onlangs sommige links in gastberichten en affiliatemarketingberichten mogelijk zowel spammy als manipulatief (blijf lezen voor meer details hierover).

Kunnen spammy links uw vermogen om te scoren op Google zoeken schaden?

Als je links hebt die naar je site verwijzen, is de kans groot dat veel van die links spammy links zijn. Elke site die links heeft die naar hem verwijzen verzamelt vreemde, rommelige links die nergens op slaan.

In de overgrote meerderheid van de gevallen zullen spammy links die naar een site wijzen de mogelijkheid van de site om te ranken niet schaden. Er is echter wat onenigheid over, waar ik zo op in zal gaan.

Ik noem de meeste van deze spammy links, “cruft” links. Dit zijn bijvoorbeeld links van sites die domein statistieken publiceren, willekeurige vermeldingen op image wallpaper sites, of zelfs een toevloed van vreemde vreemde taal links of links met volwassen of farmacologie sleutelwoorden als anker.

Toen Google’s John Mueller werd gevraagd naar spammy links, met name die van sites als theglobe.net, zei hij,

“We negeren al links van dat soort sites, waar het onwaarschijnlijk is dat er natuurlijke links zijn. Geen noodzaak om te disavow.”

Google weet dat als uw site plotseling een toevloed krijgt van ongewone spam-links met termen voor volwassenen, bijvoorbeeld, het onwaarschijnlijk is dat u deze hebt gemaakt om te proberen uw zoekresultaten te verbeteren. In de meeste gevallen kunnen ze deze vreemde, nutteloze links gewoon isoleren en negeren in hun algoritmes.

Vóór de release van Penguin 4.0 in 2016, kon een groot aantal spammy links mogelijk invloed hebben op het vermogen van een site om te ranken. Vroeger raadden we aan om elke spammy link die we konden vinden te disavowen. Maar in 2016 zijn de dingen veranderd, zodat Google spammy links nu devalueert in plaats van een site te straffen vanwege deze links.

Het is belangrijk op te merken dat recente Google documentatie spreekt van sommige soorten spammy links die eigenlijk zelfgemaakte pogingen tot manipulatie zijn, in tegenstelling tot gewoon junk, cruft links.

De link spam update van 2021 was bedoeld om “de impact van link spam te verminderen” in Google’s ranking systeem, vooral wanneer ze zien dat “sites opzettelijk spammy links bouwen met de bedoeling om de ranking te manipuleren”. Google sprak over een aantal specifieke soorten links die zij als “spam” zouden beschouwen en niet zouden willen meetellen in hun algoritmen. Deze links zijn inderdaad het type dat veel SEO’s nog steeds maken in een poging om rankings te manipuleren:

Affiliate links die niet nofollowed zijn of gekwalificeerd met rel=”sponsored”.
Links in gast post campagnes die “primair bedoeld zijn om links te verkrijgen”.

Als uw rankings zijn gedaald na de linkspam-update van juli 2021, is het mogelijk dat de algoritmen van Google hebben ontdekt dat u dit soort links hebt gebouwd en deze hebben geïsoleerd en geneutraliseerd in hun algoritmen. Zoals de documentatie zegt: “Sites die deelnemen aan linkspam zullen veranderingen zien in Zoeken als die links opnieuw worden beoordeeld door onze algoritmen.”

Het is belangrijk op te merken dat Google niet zegt dat pagina’s zullen worden gedegradeerd of bestraft voor link spam. In de meeste gevallen, wanneer link spam wordt gedetecteerd, wordt het geïsoleerd door Google en genegeerd in hun algoritmes.

Dit kan echter aanvoelen als een degradatie.

Als u een heleboel links naar gastberichten had die een pagina hielpen beter te scoren, en Google detecteert deze als spam en devalueert ze, dan zullen die rankings dalen. Dit betekent dat de pagina de ranking boost heeft verloren van links die vroeger werden gezien als geldige aanbevelingen maar dat nu niet meer zijn. Het verwijderen van deze links zal waarschijnlijk niet helpen om verbeteringen te zien.

Hoewel algoritmische degradaties voor manipulatieve linkbuilding kunnen voorkomen, zijn ze voorbehouden aan sites die het zo ver hebben gedreven dat de algoritmen van Google moeite hebben om te bepalen welke links de moeite waard zijn om mee te tellen en welke zijn gefabriceerd voor SEO-doeleinden. We zullen hier binnenkort meer over vertellen.

Moet u spam-links uitsluiten?

“Spammy links, vaak “toxic links” genoemd door de SEO-gemeenschap en sommige SEO-tools, hebben waarschijnlijk geen negatieve invloed op het vermogen van uw site om te ranken. Google’s algoritmes zijn goed in het identificeren van welke links kunnen worden genegeerd. Zie deze tweets van Mueller.

Semrush maakt de mensen bang

Semrush stuurt berichten naar gebruikers dat ze een heleboel Toxic links hebben die naar hun website verwijzen. Mensen slaan in paniek maar uiteindelijk is het helemaal niets. Uit onderzoek zijn we erachter gekomen dat de Toxic links  die Semrush toont links zijn die door Google nog niet geïndexeerd zijn. En we weten dat Google de laatste tijd zeer traag indexeerd … dus zitten heel veel mensen met Toxic links 🙂

Semrush is een interessante software maar geloof niet wat ze beweren!

Het belangrijkste doel van Semrush’s Backlink Audit Tool is om u te helpen zich te ontdoen van zo veel mogelijk giftige of toxic links voor uw domein. Het Audit tabblad van deze tool laat u uw gehele backlink profiel doorkammen (tot 500 backlinks per verwijzend domein) en de links eruit pikken die u ofwel wilt behouden of verwijderen.

Een aantal factoren spelen een rol in Semrush’s definitie van giftig, maar een aantal van de meest voorkomende signalen zijn links van spammy sites, links van niet-Google geïndexeerde sites en sites met malware of virussen. In principe wordt elke onnatuurlijke link die de potentie heeft om schade toe te brengen aan de ranking van uw domein in Google beschouwd als een giftige backlink.

Zodra u uw Backlink Audit Tool heeft geconfigureerd, zullen uw backlinks worden weergegeven in een tabel met drie groepen waartussen u ze kunt verplaatsen: Ter beoordeling, Whitelist, en Alle links.

U kunt uw Backlink Audit ook instellen op pagina en subpad niveau wanneer u klikt op uw rapport bereik.

Backlink Audit bereik

In het begin, zal je al je links in de “Ter Beoordeling” groep hebben. Deze groep kan worden beschouwd als je werkmap – de links die je op dit moment aan het auditen bent. De “Alle links” groep zal er zijn als uw back-up, aangezien deze links altijd in uw audit zullen blijven in het geval van een fout. Houd er echter rekening mee dat zodra u een van deze links uitschakelt, ze uit BEIDE mappen zullen verdwijnen.

Disavowen is in wezen Google laten weten dat ze de impact van deze links helemaal niet in overweging moeten nemen bij het beoordelen van uw site.

Dit klopt niet volgens Mueller is dit helemaal niet waar !!!!

Wat ze hier ook beweren, je moet niet panikeren

De Backlink Audit Tool sorteert de giftige backlinks in volgorde van Toxic Score, met de hoogste Toxic Score links worden getoond op de eerste pagina. Toxic Score is hoe de Backlink Audit Tool bepaalt welke van uw links het gevaarlijkst zijn voor uw website. Toxic Score is gebaseerd op een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 goed is en 100 zeer giftig.

Er zijn momenteel meer dan 40 verschillende toxische markers die Semrush gebruikt bij het bepalen van de Toxic Score voor een link. Door met de muis over de Toxic Score te gaan kunt u specifiek zien welke Toxic Markers geassocieerd zijn met die specifieke backlink.

De actie die u besluit te ondernemen met een backlink moet worden bepaald door zijn Toxic Score. Als je een aantal backlinks ziet die een gevaarlijke Toxic Score lijken te hebben, zul je ze naar je verwijderlijst (om handmatig om verwijdering te vragen) of disavow lijst willen sturen. Een disavow lijst kan naar Google gestuurd worden zodat de links gedisassocieerd kunnen worden met uw website.

Om dingen schoon te houden in Backlink Audit, kunt u een witte lijst maken die domeinen bevat met een lage toxic score of waarvan u weet dat ze natuurlijk en veilig zijn. Zodra u uw whitelist heeft aangemaakt, zult u domeinen overhouden die als giftig worden beschouwd.

Op dit moment heeft het verplaatsen van links naar de Whitelist geen invloed op uw totale toxiciteitsscore in Backlink Audit. De belangrijkste reden hiervoor is dat de opgevolgde domeinen/links nog steeds toxische markers zullen triggeren die een negatieve impact kunnen hebben op uw algemene toxiciteitsscore.

De score in Backlink Audit wordt herberekend als u bevestigt dat u giftige backlinks hebt verwijderd in Google Disavow Tool of als Backlink Audit uw giftige backlinks niet vindt na een recrawl. Meer informatie over de disavowing procedure vindt u in het artikel Disavowing Your Backlinks.

Beide acties (disavow en whitelist) kunnen worden gedaan met knoppen onder de actie tab uiterst rechts van de backlink.

Je zult merken dat je de optie krijgt om zowel volledige domeinen als alleen URL’s te disavowen. Als u er zeker van bent dat alle pagina’s op een domein slechte links zijn is het waarschijnlijk het beste om ze te disavowen op het niveau van het domein om er zeker van te zijn dat u niet het risico loopt andere potentiële giftige links van dat domein te missen

Neem contact op met ons en wij zullen je website onderzoeken of er echt slecht backlinks naar je domein verwijzen.